Tuesday, November 24, 2015

Countries I've Been To

Muchang Charting Her Has-Been-To Places
Make yours @ BigHugeLabs.com
Make yours @ BigHugeLabs.com

To date, I have been to these places:

1. Andorra

2. Belgium : Brussels
3. Czech Republic : Prague
4. France : studied here for nearly 9 years
5. Germany : roadtrip with Dalila ( Cologne, Frankfurt, Stuttgart, Freiburg)
6. Greece : Athens
7. Indonesia 
8. Ireland : Belfast
9. Italy : Milan, Venice
10. Japan : exchange student program for 2 weeks in Nagoya back in 2002.
11. Luxembourg
12. Malaysia : I LIVE HEEERE! :)
13. Monaco
14. Netherlands
15. Saudi Arabia : umrah when I was a kid
16. Spain : Barcelona, Saint Sebastien 
17. Sweden : Stockholm
18. Switzerland : Lausanne, Basel
19. Thailand : Chiang Mai, Chiang Rai (when I was a kid, so can't really remember).
20. Turkey : Antalya, Pamukkale, Ankara
21. United Kingdom : roadtrip with the parents

Sunday, November 15, 2015

Kos-kos Untuk Membeli Rumah Subsale?

Tahukah anda kos-kos beli rumah subsale?
Antaranya adalah
+ Deposit 10% dari harga rumah
+ Legal Fee SPA (lebih kurang 2-3% dari harga rumah)
+ Legal Fee Loan (lebih kurang 2-3% dari harga rumah)
+ Valuation Fee (kurang 1% dari loan value)
+ Renovation (Jika perlu)

Untuk beli rumah, perlulah sediakan sekurang-kurangnya 10% untuk deposit. Ini terma standard. Tapi, dari mana nak dapatkan deposit itu? 
+ Duit Simpanan
+ EPF
+ Pinjaman ahli keluarga
+ Side income
+ Lagi?


Kenapa ramai yang suka beli hartanah subsale?

Salah satu sebabnya adalah kita boleh negotiate harga!

Itulah part yang paling best sebenarnya.

Dapat minimakan pengeluaran deposit atau pun cash.

Yang penting, kita mesti pandai ‘mengambil hati’ owner rumah.
Persoalan yang patut kita tanya pada diri sendiri sebelum mengambil langkah membeli rumah subsale :

• Bagaimana proses membeli rumah subsale (rumah 'second hand')
• Bagaimana mencari 'listing' yang bagus untuk pelaburan
• Mengapa pentingnya untuk tahu "market value" hartanah tersebut?
• Berapa harga rumah yang anda boleh beli mengikut gaji anda?
• Apa yang perlu anda ambil tahu apabila pergi melawat rumah yang bakal dibeli?
• Apa yang anda perlu tahu dalam Sales & Purchase Agreement?
• Apa yang anda perlu tahu dalam Loan Agreement?
• Bagaimana proses pinjaman anda ?
• Lokasi hotspot

Tuesday, November 3, 2015

Housing Loans Case Study for Married Couples

How To Get 90% Housing Loan Despite 2 Existing Loans

Most of us dah tahu bahawa when we apply for housing loans, bank mampu memberikan borrower 90% housing loan untuk rumah pertama dan kedua, manakala starting from rumah ketiga bank hanya akan provide 70%. Bagaimana menangani limitation ini?

Guarantor Scheme
Husband has 3 loans and wife has 1 loan
Husband has a higher income than wife
Buy a new property and apply loan under wife's name AND husband stands as guarantor
Only applicable to immediate family members

Use 3rd Party Loan
Husband has 3 loans and wife has 1 loan
Sign SPA under husband and wife's name but loan application under WIFE name only.

OR

Husband and wife has 2 loans each
Sign SPA under husband and wife's name but loan application under SON/DAUGHTER's name.

Refinance existing loan to husband/wife
Say husband and wife has 2 loans each
Refinance 1 existing loan under husband to wife's name
Now wife has 3 existing loans but husband has only 1 loan
Therefore, husband is eligible for a 90% quota again

Refinance existing loan to company name
Transfer existing loan with low outstanding balances to COMPANY NAME
The 70% loan guidelines is only applicable under individual borrowers only

Play With Time (when buying undercon)
From the time you book a new unit to first disbursement of loan usually takes 9 months to a year (for high rises)
Do not apply for a loan until 9 months later while waiting for either policy changes or sell off 1 of your property to be eligible for the 90% loan





Monday, November 2, 2015

List Untuk Rumah Bantuan Rakyat

1. Program Bantuan Rakyat
    Target Groups : Senior Citizens and Single mothers/fathers 
     http://www.rurallink.gov.my/program-bantuan-rumah



2. Program Perumahan Rakyat

    Relocate squatters http://ehome.kpkt.gov.my/index.php/pages/view/133




3. Skim Perumahan Mampu Milik


    - MyHome1 : Pendapatan isi rumah diantara RM3K-RM4K

    - MyHome2 : Pendapatan isi rumah diantara RM4K-RM6K
    Anda boleh baca maklumat lebih lanjut tentang perbezaan di antara MyHome1 dan
    MyHome2 di artikel oleh Ariffshah ini http://ariffshah.com/beza-skim-perumahan-myhome/

4. Aspirasi SPNB


   - Rumah Pertama Rakyat http://www.spnbaspirasi.com.my/

     
     Syarat-syarat kelayakan Rumah Pertama Rakyat termasuklah :

  • Warganegara Malaysia.
  • Pembeli Rumah Pertama.
  • Individu berumur tidak melebihi 35 tahun.
  • Pendapatan kasar tidak melebihi RM5,000 (perseorangan) dan RM10,000 (seisi rumah).
  • Sah dalam jawatan dengan majikan sama tidak kurang dari 6 bulan.
  • Tidak disenarai hitam oleh mana-mana institusi kewangan. 


 - Rumah Idaman SPNB http://www.spnbidaman.com.my/my/
   
      Kelayakan pembeli :
  • Berumur 21 tahun ke atas 
  • Pendapatan ≤ RM 7,500 (individu) 
  • Pendapatan ≤ RM 10,000 (seisi rumah) 
  • OKU & ibu tunggal (keutamaan)     

5. Rumah Mampu Milik Wilayah Persekutuan (RUMAWIP) 

Syarat-syarat : Warganegara Malaysia berumur sekurang-kurangnya 21 tahun ketika permohonan dibuat dan bermastautin atau bekerja di Wilayah Persekutuan tidak kurang   dari 3 tahun dan masih tidak mempunyai rumah.


6. Perumahan Rakyat 1Malaysia (PRIMA) http://www.pr1ma.my

  • Warganegara Malaysia.
  • Individu atau pasangan berkahwin berumur melebihi 21 tahun.
  • Pendapatan kasar tidak melebihi RM2,500 dan RM10,000 (seisi rumah dan perseorangan).
  • Tidak mempunyai lebih daripada satu rumah.

7. Rumah Selangorku http://lphs.selangor.gov.my/index.php/pages/view/55


8. Penang Affordable Housing Scheme www.pmm.gov.my/

How Do Banks Profile A Customer?

Assalamualaikum

Anda berminat nak apply housing bank loan?
Tapi apa criteria-criteria yang bank akan consider sebelum mereka meng-approve application housing bank loan kita?

Profiling of a mortgage customer

Basic Guidelines for Pre-Approval

1. Determine Loan approval based on a property purchase.
    ie Price of property's current market value

P/S: Adalah amat penting untuk buyer meletakkan condition di dalam SNP to protect our interest, iaitu letakkan condition ntuk dapat refund oleh bank sekiranya property value is not at our/market value.

2. Borrower sufficient income documents.

Pastikan anda mempunyai dokumen berikut sebelum memohon pinjaman perumahan.

  • Sesalinan kad pengenalan atau pasport anda
  • Slip gaji untuk 3 bulan yang terkini
  • Penyata cukai pendapatan (borang J) yang terkini atau borang EA
  • Dokumen perjanjian jual beli/resit pembayaran deposit atau tempahan/ surat tawaran daripada pemaju
  • Sesalinan surat hakmilik tanah (jika ada)
  • Penyata bank 6 bulan terdahulu (wajib jika tiada slip gaji/borang J/EA)/buku akaun simpanan/resit simpanan tetap
  • Laporan penilaian harta (untuk rumah sudah siap)

         Jika anda bekerja sendiri, anda juga perlu melampirkan  

  • Dokumen pendaftaran perniagaan,
  • Penyata bank untuk 3 bulan terakhir
  • Penyata kewangan terkini dan dokumen lain yang boleh menyokong sumber pendapatan anda
  • Lain-lain dokumen sokongan tambahan.
3. Total Debt Service Ratio kurang atau sama dengan 80%.

4. CCRIS kurang dari 2
    Apakah itu CCRIS? Central Credit Reference Information System
    Bagaimana check CCRIS anda? Bawak IC ke Bank Negara dan check di booth yang 
    disediakan
    Cara untuk Break the Code of CCRIS:
    - Settle credit card utilization by 15th of every month dan kena below 80% daripada 
      spenditure of income
    - AVOID mengambil personal loan
    - review regularly, cancel loans not taken
   Tips untuk leverage kan CCRIS : hantar loan application kepada beberapa bank pada 
   masa yang sama.

5. CTOS negatif
    Apakah itu CTOS? Credit Tip Off Service
    Maknanya apa?
    - Bankcruptcy, check untuk mengetahui jika anda telah di declare bankcrupt
    - Backlisted whilst being a guarantor
    - Jika ada dispute dengan bank, cara menyelesaikannya ialah dengan mengemukakan           settlement letter.

6. Property yang bakal di purchase tidak termasuk dalam negatif listing.
     Pastikan developer property yang bakal dibeli tidak termasuk di dalam backlisted 
     developers.
    Sila ke website kpkt.gov.my untuk check blacklisted developer

Sunday, November 1, 2015

Public Transport untuk ke Terminal Bersepadu Selatan

Assalamualaikum

Seperti yang kita semua tahu, operasi bas ekspres akan berpindah daripada Pudu Sentral ke Terminal Bersepadu Selatan (TBS) berkuatkuasa pada 1 November 2015, sepertimana di declare dalam akhbar baru-baru ini.



Nak dijadikan cerita...

Me and another 2 girlfriends dah beli tiket dari Pudu Sentral ke Kuala Perlis untuk hari Khamis 5 November ni and then ambil feri dari Kuala Perlis ke Langkawi untuk berjimba 3D2N di Langkawi.

Last-last rupanya semua bas dari Pudu dipindahkan ke TBS pulak. Maka kami bertiga dah start cuak, how to go to TBS yang agak jauh diceruk mana entah. Research secara besar-besaran pun dilakukan, kami perlu decide what is the best way atau public transport manakah yang terbaik dari KL ke TBS tu.

At first, kami bercadang nak drive je.. Bertemu di LRT Bangsar lepas tu drive ke TBS dan tinggalkan kereta di parking TBS selama 3D2N tu. The problem is, on the way back nanti, bas kami dari Kuala Perlis akan turun di TBS ke Pudu? Kang naya pulak tetiba kena turun Pudu, tapi kereta parking di TBS. Hurmmm, decisions decisions..

Bagi sesiapa yang berminat nak tinggalkan kereta overnight di TBS, rate parking murah sahaja. RM4 per entry per day.



Ada 3 Cara Untuk ke TBS Menggunakan Public Transport :

1. Ambil LRT ke Bandar Tasik Selatan, anda akan dapat directly berjalan ke TBS menggunakan pedestrian link bridge yang disediakan.

2. BAS  

Bas RapidLink disediakan di LEVEL 1
- route S02 (Area 4) to/fro Pudu dan TBS
- route T404 (Area 4) to/fro Bandar Tasik Selatan dan Taman Awan Cheras
- route T408 (Area 4) to/fro Bandar Tasik Selatan dan Taman Segar / Taman Bukit Supreme

3. TEKSI

Anggaran harga teksi seperti di bawah