Wednesday, April 27, 2016

Trip Hatyai 2D1N 13-15 May 2016

Saya akan berjalan ke Hatyai pulak nanti in the middle of May.
Bulan May memang berjalan all out sebab nanti bulan puasa start in June dah tak boleh nak berjimba-jimba sangat dah huhu
Pakej ni saya dapat tahu dari kawan backpacker yang memang dari dulu stalk FB sorang freelance travel agent ni : Sulaiman Sijak
Pakej encik Sulaiman ni memang sumpah sangat murah, termurah di pasaran bagi pendapat saya.
Untuk pakej 2D1N ke Hatyai ni hanya RM169 sahaja!!
Tak sabar nak shopping dek non oiiii

Kalau nak tengok itinerary pakej ni adalah seperti di bawah

13-15 Mei 2016
88 pax

13hb Mei 2016
Berkumpul di perkarangan mc Donald's kl sentral pukul 10:30 malam.

Dalam pukul 11:30 malam bertolak ke hatyai bagai kenss...

14hb Mei 2016
Kita dijangka Sampai ke Padang besar Dalam pukul 5:30 Pagi
Sempat lah kita bermandian, bersolat Dan breakfast segala bagai di masjid padang besar.

Pagi jam 7:00 kita ke imigresen Malaysia and Thailand cop cop bagai...
Dalam pukul 8:00 Pagi kita Akan melawat kilang nora segala...eeee almond murehh uollss Raya nanti kan leh buat kuih raya almond london...
Lepas tu kita pi kedai kacang kacang bagai...fresh giler ranggup bagai...
Lepas tu kita pi lunch ( bayar sendiri)

Makan ni Kalau collect RM20 seorang dapat lah makan tomyam sedap tu merah menyala,siakap segala Dan lain lain...Kalau nak sendiri sendiri ok jer kenss...

Selepas makan check in hotel Dan mandi serta solat....
Dalam pukul 2:30 petang kita ke shamila beach duyong duyong bagai lah kan ...
Selepas tu kita pi floating market bagai
Yang penting bubur seafood RM2 bagai,
Semua makanan RM2 uollss weii murah tahap gemok kan diri la kan...

Malam pula free and easy
Shopping lah kan ...bagai

15hb Mei 2016
Bangun pagi dalam pukul 9:00 Pagi uollss pi pasar market naik tut tut bagai...
Shopping Lagi murah susah nak cakap...
Dalam pukul 11:30 pagi harus balik ke hotel untuk check out bagai...
12:30 tengahari kita check out Terus pi padang besar shopping Lagi lah kan
Lawatan mak Jalan Jalan shopping uollss...bagai...
Dalam perjalanan balik tu.....kita singgah ke jeruk pak ali di juru kenss

Di jangka sampai ke kuala lumpur dalam 12:00 tengahmalam bagai

Tuesday, April 26, 2016

Pakej Pulau Aur 3D2N 29 April - 1 May 2016


Saya dan 3 lagi rakan sekolah menengah akan ke Pulau Aur hujung minggu ni.
Excited sangatttt!
Sebenarnya terjumpa pakej ke Pulau Aur melalu twitter.
Kawan2 laa yang nak larikan diri tapi sebab Pulau Tioman, Pulau Perhentian terlalu mainstream sebab tu kami decide nak ke Pulau Aur.
Mesti tak penah dengar kat mana Pulau Aur kan??
Pulau Aur kalau naik speedboat dari jeti Mersing ambil masa dalam 2 jam sahaja.
 RM550 untuk pakej 3 hari 2 malam, details seperti di bawah



"TO PULAU AUR & DAYANG & HELANG" by PULAU KITA

☆3Hari 2Malam☆

Tarikh : April hingga Nov 2016
Hari : Jumaat hingga Ahad
Pakej : RM 550.00 Seorang
Minimum : 25 orang
Maximum : 50 orang
For booking Whatsapp Norrul 012-7759135

Pakej Details :
☆ Chalet (4orang satu bilik)
☆ Boat Pergi Balik
☆ Tiket Marine Park
☆ Makan 5x sehari / Buffet
(Breakfast, Lunch, Minum Petang, Dinner & Minum Malam)
☆ Snorkeling 5 point
☆ Snorkeling set
☆ Hiking 2 point
(Bukit Batu Cina & Puncak Aur)
☆ Karok sampai penat
☆ Bola Pantai
☆ BBQ malam kedua
☆ Unggun Api malam kedua
☆ Tiruk sampai lebam

Lain-lain:
☆ Electrik dari jam 6petang hingga 7pagi
☆ Chalet berhawa dingin, BlueWater Chalet.
☆ Makanan Halal
☆ Guide hensem
☆ Suasana Tenang
☆ Line Maxis je ada. Call/SMS only.
☆ Kedai Runcit ada
☆ No WiFi
☆ Mancing dekat jeti
☆ Boleh mix group kalau korang tak cukup group.


Kalau berminat boleh la ya booking, whatsapp sahaja kat nombor Norrul di 012-7759135.
Atau kalau ada twitter : @AjNohas
Instagram : pakejkepulau

Monday, April 25, 2016

Zipline from Spain to Portugal

Recently, thanks to LimiteZero, zipline baru yang menghubungkan Sanlucar de Guadiana, Sepanyol ke Alcoutim di Algarve, Portugal. Perbezaan masa antara kedua-dua tempat ini adalah sejam. Projek ini di private-funded sendiri oleh seorang warga British, David Jarman. Zipline yang berkepanjangan 2,362 kaki merentasi Sungai Guadiana pada ketinggian 50 kaki di atas paras laut dan berkelajuan 70-80 kilometer sejam. 

Bagaimana caranya untuk menaiki Zipline ini?

Dalam pasukan 8 orang, peserta akan dibawa menaiki 4x4 atau 4 wheel drive ke platform perlepasan berhampiran San Marco Castle di Sepanyol. Setelah setibanya di Portugal di pengakhiran zipline, peserta-peserta dikehendaki untuk berjalan selama 5 minit ke jeti Alcoutim untuk dibawa balik ke Sepanyol menaiki feri. Harga feri disertakan di dalam kos zipline pada harga 15€ sahaja.

Anda boleh rujuk sistem tempahan untuk melihat timetable. Ia berubah sepanjang tahun bergantung kepada berapa lama daylight pada sesuatu hari. Outside of peak season (1 Julai sehingga pertengahan September), zipline tutup pada hari Isnin dan Selasa. Zipline ini beroperasi mengikut masa Sepanyol (GMT+1), iaitu satu jam in advance berbanding Portugal.

Adakah anda memerlukan passport?
Anda tidak memerlukan passport untuk merentasi 2 negara ini kerana ianya terletak di zon Schengen.  

Adakah anda boleh membawa beg rucksack?
Beg rucksack kecik dibenarkan, tapi sekiranya ia terlalu besar anda dikehendaki untuk meninggalkan beg anda di platform.

Di mana terletaknya platform LimiteZero?
Ia terletak di




Dapatkan maklumat lebih lanjut di info@limitezero.com dan website mereka LimiteZero.



Sunday, April 24, 2016

Cara Dapatkan Tiket Kapal Terbang Secara Percuma

Majority daripada kita guna maybank2u utk urusan online & secara langsung kita guna kad2 Maybank. Hampir semua ada kad debit maybank & ada jgk kad kredit maybank tapi tak semua ada la ..
- Jadi dgn mengunakan Kad Debit/Kredit maybank kita boleh dapat Treats Points ..
- Treats Point ni boleh diconvert jadi Mas Enrich Point (skrg boleh conver ke AirAsia Big Point & Singapore Airline KrisFlyer) -
- So bila dapat point Enrich tu yg kita boleh redeem flights ke mana2 sahaja didunia .. contoh acc Enrich saya ada 192k lebih Enrich Point (byk dah redeem kiki) -
- Enrish point boles redeem mcm2 destinasi contoh ke Jakarta 10K point lebih, Sydney 28K point lebih & Paris 38K (best gila pi paris) .. dan mcm2
Yg best redeem enrich tak kira harga ticket mahal ke murah sbb peak season or low season amount point tetap sama (bole redeem time cuti sekolah tak yah pening nak kira)
mesti ada yang tanya mcm mana nak dpt Treats Point & mcm mana nak convert ke enrich point ..
- Kita dpt treats point setiap kali kita guna kad maybank sama ada debit or kredit utk shopping tak kira online (byr FBads ke shopping melalui paypal ke , beli brg dlm lazada ke, bayar bil air & api ke) atau offline (isi minyak ke, shopping supermarket ke beli handphone & etc)
- Cuma pemberian point berbeza dgn setiap kad sprti berikut:
-> Kad Debit setiap RM6 spend dapat 1 point
-> Kad Kredit Visa/Master RM1 spend dapat 1 point
-> Kad Kredit Amex (American Express) RM1 spend dap at 5 point (Ni Yg best byk points)

- Cara convert Treats Point ke Enrich pulak
-> Setiap 7000 Treats Point Dapat 1000 Enrich Point
-> Setiap 4500 Treats Point Dapat 1000 Enrich Point (kad2 tertentu SHJ)

So secara kasar kita dah faham mcm mana nak dpt treats point, convert enrich point & redeem ticket .. (Tapi Sebenarnya boleh redeem mcm2 selain Ticket mcm Samsung Note 4, Beg Coah, Burberry & mcm2) -> rujuk website maybankard.net.my 

Tugasan Pertama (siap ada tugasan nih kiki) ..Sila buka Maybank2u masing & klik Rewards -> Tgk Brp Treats Points Korang Ada Rujuk gmbr 3 .. (Bukan apa sbb ramai dikalangan kita x sedar dia dah kolek Treats Point Beribu2 tp x pernah redeem .. dulu TP ni xde expiry tp skrg 3 tahun expiry tau)
Tugasan Kedua ..Jom Pakat Daftar Sbgai member Enrich Free je pun .. Kalau korg yg suka fly sini sana guna Mas or Firefly bole collect point selain conver Point Maybank --> contoh kad gmbr 2
-----------

So skrg saya nak bagi tips2 utk mcm mana nak maximize point kita .. sbb kalau guna kad debit setiap RM6 baru dpt 1 point mmg jenuh nak collect utk redeem apa2 .. byk gila tu ..
- Kalau lah spend RM60K baru dapat 10K treats point & convert ke Enrich baru dapat 1000 point x dapat nak redeem apa2 ticket la kikiki (kecuali redeem point + cash la)
- Cara Terbaik Adalah guna Kad Kredit Maybank 2 Card Gold / Platinum. Sebab dia bagi kad Amex & setiap RM1 dpt 5 point tu --> rujuk gmbr 1
Bayangkan kalau spend RM60K mcm kes atas tu ..dh boleh dpt 300k Treats Points & 42K Enrich point (Dah boleh pergi hampir semua destinasi kecuali US sbb point yg perlu min 60K) ..
BEST TAK ..
Ramai akan Kecewa ckp ala ..mana boleh nk apply kad kredit tambah niaga online pulak xde supporting document kecuali byr tax ..
Ada yg ckp ala Che Lah takpe Income besar Maybank boleh bagi .. No No NO .. mcm sy ckp dlm posting sblum ni saya bina biz saya tanpa utang Bank ye ..
So Jawapan saya DECLARE LA TAX (hahahahah gurau je) ..
Saya ada tips simple utk kita semua boleh dpt kan Kad Kredit Maybank nih dgn Selamat & Tanpa Risiko Beban Hutang (biasa la org ada kad kredit mesti byk hutang sbb x reti guna swap sini sana )
Cuma satu syarat jangan blacklist ccris or bankrupt .. Jika kamu berbiznes & berjaya baik selesaikan blacklist tu dulu sblm nak fikir travel sini sana ye ..
Tapi Kalau komitment ccris tinggi or x layak apply kad InsyAllah dgn tip saya boleh dpt kad tu ..
Student, sure rumah & online biz owner yg xde dolmen InsyAllah boleh ..
InsyAllah Boleh ikut pengalaman saya buat (JGN RISAU INI BUKAN TIPS IKUT PINTU BLKG OR UNDER TABLE SAYA X MAIN SEMUA HARAMMM)
So Mcm mana tu?
OK gini
Bila kita Berbiz mesti kita ada duit reserve yg kita sedia utk byr mcm2 operation cos .. (saya tau ramai student Sifu Faisal Abdullah yg spend utk FBads je berpulu ribu ringgit.. drpd duit tu hangus tolak dgn acc baik guna kad kredit dpt point & free ticket)
So tip saya bole jade Jadi bila kamu ada duit yg kamu byr expenses tu .. Contoh kamu byr setiap bkn operation kos termasuk FBads & bills dlm RM3000 sebulan .. ada yg operation fund je InsyAllah kita bole buat ..
Kalau takde operation fund .. mmg x boleh buat .. baik korg fokus dgn biz & simpan reserve fund .. bila dah ada rujuk balik post saya ni ..
So bila dah ada operation fund apa kita perlu buat? sy explain step by step:
1. Amik duit operation fund tu contoh atas RM3000 .. Pergi ke Maybank & buka FD = Fix Deposit bernilai RM3000 (ada yg kata FD ni haram ke apa .. bg saya fokus kpd duit pokok je yg extra dpt tu nak sedekah ke x nak amik ke terpulang .. tp saya amik Maybank Islamic Fixed Deposit – i (IFD-i)..
2. Selepas Dah dpt Sijil FD tu (biasa dpt hari yg sama).. Apply Kad Kredit Maybank 2 Card dgn mencagarkan FD tadi tu .. diorg pangil Kad Kredit Back to Back .. bila apply gini office x akan tanya psl EPF la , slip gaji la, apa 1.. Sbb Korg dah cagarkan FD utk dpt kad kredit .. jd kalau korg guna x byr senan bank amik je FD tu smile emoticon Faham ke faham?
Maybank akan bagi limit kad kredit tu sama dgn FD ..kalau RM3k limit pun RM3k
3. Tungu dpt Kad Kredit tu ..lps korang spend la utk urusan2 operation biz .. byr la bil2, guna utk FB ads dan sbgainya .. utamakan pengunaan Amex Kad sbb dpt 5 kali ganda point .. (dia akan bg 1 kad Amex & 1 Visa/Master)
Jgn gatal pi joli katak .. kalau joli katak mcm x berjaya la dlm apa jua biz .. cashflow management sgt penting dlm biz
4. lps2 setiap kali korang guna kad utk dah habis limit dh byr semua operations spending .. dah xde limit .. takpe tungu statment dtg dia akan minta byr minimam .. korang pulak jgn gatal byr minimam .. sbb operation cost korg setiap bln tetap ada malah makin tingi .. amik duit operation kos korang byr habis kad tu .. & guna balik mcm biasa .. point tetap dpt wlpn rulling atas limit kad yg sama ..
bayakan 3000 korg spend dpt 15000 points .. kalau 12 bulan sudah 180k point bila convert ke enrich dpt 25k point dah boles pergi Sydney pergi balik tau utk sorg .. kalau spending lagi byk lgi byk point bole bwk family kiki
5. Tip kedua yg sgt2 sy suka adalah menambung opertions fund korg .. kata la mmg setiap bln mmg kena byr RM3000 .. apa kata lps guna kad limit dah habis x yah tungu hujung bln baru nak byr .. baik byr je sikit2 setiap hari masuk je RM100 sehari dlm acc kad tu .. hujung bln korg x terasa yg sgt ..silap2 dh bole simpan operation fund yg asal ..
6. Tip Ketiga , kalau cash flow & ruling laju setiap hari .. terutama yg beli stock setiap hari .. duit yg korng nak byr stok top up dlm kad & pergi swap kat stokist or supplier .. kata la setiap hari korg kena beli 1000-2000 sehari stock .. guna je kad swap habis ..lps2 top up utk esok .. limit tetap 3000 tp bila duit top up setiap hari & spend setiap hari point akan dpt setiap hari ..
contoh korg guna RM1000 sehari utk 20 hari beli stok la .. top up kad & swap .. RM1000x20 = RM20k spending tau .. dpt 20k points kalau visa/master atau 100k kalau amex .. lagi laju korng bole redeem enrich & ticket flight kikiki ..
7. Tip keempat, bagi yg suka bagi mcm2 hadiah kpd agent ..sebenarnya korang x pening just redeem mcm2 hadiah dlm Maybankard.net.my & bagi je kpd agen2 korang ..jimat duit apa ..
8. Tip Kelima, bila korang top up & swap .. pastikan hujung bulan korang byr penuh utk ccris korng nampka cantik .. dan maybank suka cara spending korg .. tau apa akan jadi? kalau record payment cantik .. Maybank boleh release FD korg yg bercagar utk Kad. Jd korg dpt balik FD & kad kredit guna mcm biasa .. kira dh dpt facility bank tu
Dgn Cara guna FD-Kad Kredit sebenarnya korang bole manage duit lebih bijak .. sbb:
- Duit yg korg letak FD kira simpanan tu tp kalau guna utk byr operation dah hangus tu
- Takde risiko beban hutan sbb kalau korg joli katak bank amik je je FD byr hutang .. Bank x de risiko hutan tidak berbayar (NPL) & nama korg pun bersih x de la masuk ctos la ccris la backlist la
- korg bole menabung utk operation kos mcm sy ckp setiap hari letak duit (yg best Maybank Kad kalau byr online boleh guna terus bkn mcm bank lain contoh HSBC kalau kita byr hari ni esk baru bole spend)
9. Tip Keenam utk yg operation kos & dana rulling utk stock tinggi .. lebihi baik letak FD besar contoh RM50k ke , RM100k ke .. lagi best sbb boleh dpt Maybank 2 card Platinum atau kad terbaru Maybank 2 Card Premier Reserve ..sbb converting point 4500 treats point dpt 1000 enrich ., bayangka kalu ada 100k point kalau convert 7000 dpt 14000 enrich tp jika kad premier convert 4500 dpt 22,000 byk beza tu ..
dan kalau korg rulling byk2 boleh point berjuta boleh redeem mcm dlm maybank atau redeem ticket free bwh satu family ..
10. Tips last .. pal redeem ticket flight .. korg lena compare nilai RM & beza point bila nak pilih naik seat bias atau biz class .. kdg2 point beza utk redeem ticket biasa & ticket biz class x byk .. contoh gmbr 8 .. utk ticket normal 28K point tp biz class 38K ..beza point dlm 10k jeer .. tp kalau korg tgk beza dlm ringgit (korg cek dlm website mas) x silap saya return ticket normal dlm RM2k lebih tp biz class RM5k - RM9k tu .. beza ringgit byk tu tp point sikit je .. Bila lagi nak enjoy business class .. best gila tau ..
Selain itu kalau yg dah ticket flight yg beli cash bole upgrade ke business class or first class dgn mengunakan Enrich point ..

Tips dipetik daripada Facebook

Saturday, April 23, 2016

Cara Membeli Eurail Passes

Eurail Pass membolehkan anda menaiki kereta api di antara sempadan negara-negara Eropah, termasuk France, Italy dan Jerman dan khusus untuk penduduk non-European seperti kita. Anda berpeluang untuk melawati bandar-bandar di negara-negara Eropah dan meneroka tempat tersebut mengikut pace anda sendiri. Pilih negara Eropah yang anda ingin lawati dan pilih pass yang bersesuaian dengan itinerary anda.


 Anda mempunyai 3 pilihan :

1. Global Pass : peluang untuk menerokai kesemua 28 negara Eropah. 
Harga tiket dari 300€ untuk Youth berumur 12-25 tahun, 459€ untuk Adults berumur lebih 26 tahun.

2. Select Pass : pilih 2, 3 atau 4 negara sempadan.
Harga tiket dari 130€ untuk 2 negara.
Harga tiket dari 156€ untuk 3 negara. 
Harga tiket dari 167€ untuk 4 negara.  

3. One Country Pass : pilih di antara 27 negara terkemuka Eropah.


Cara membeli tiket Eurail Pass :

1. Negara : pilih pass yang valid untuk negara pilihan anda.
2. Tempah sah : pilih pass untuk bilangan hari yang anda ingin untuk perjalanan anda.
3. Umur pengguna pass : pilih di antara Youth, Adult atau Family options
4. Class : pilih di antara 1st class atau 2nd class untuk comfort pilihan anda. 

25 Little Things Living Abroad Has Teached Me

1. Be firm and confident, know what you what. We Malaysians (i'm not being judgemental, but this are just my perspectives) are too lenient, too kind, too unopinianated.

2. Treat your underlings like a "friend", but stay respected. Be their psychiatrist, know their problems.

3. Treat your boss like a client, know what they want and how they want it.

4. Do not stick among your community, venture out from your comfort zone.

5. Make friends with the locals. Embrace their culture, but you MUST stay firm to your religion and your beliefs.

6. Try out local foods, avoid restrictions in trying new taste pallets.

7. Be kind to all, but be firm to all as well.

8. Homesickness is normal, event after years being abroad. Cook up some home made cuisine, it's the best remedy.

9. Have fun, enjoy the present. Do not rush things. 

10. Call home not because you're homesick, call home because you need to be there for your parents/siblings/family members.

11. Expect to be treated as a foreigner, even if you've been speaking their language as perfect as you can.

12. Have an open mind, embrace your unique origine. 

13. Treat others like you want to be treated.

14. Being intimidated is normal, you are always in a new environment. 

15. Fight back when feeling intimated, do what you do best and stay yourself in whatever you do.

16. Smile when you're content, cry when you're sad. Let your emotions flow and do not compress it in yourself. When being alone in a country not your own, confide your personal problems with close friends.

17. One day you shall look at those memories of being abroad as those moments that defined your current personalities.

18. Play hard, work harder. When being a student, it's normal to party hard. But do not neglect your responsibilities for exams/work. Set your priorities right.

19. Do not let yourself to be lonely. Do what your passionate about! Take salsa/photography/violon classes, eat out at restaurants, watch a movie, read a book, etc.

20. Help others even if you yourself are lacking time/energy/money.

21. Nothing replaces the love of your family. NOTHING. Not even your boyfriend/girlfriend.

22. Do not take life too seriously. Laugh a little.

23. Do not compare your life to other's. Everyone doesn't have the same path of life. And things shall take place when the time comes, be patient.

24. Always remember to improve yourself when tomorrow comes.

25. At the end of your final year abroad, you shall have a confusion of attachment of heart. And it's normal. Follow what you think is best for you :)

Thursday, April 21, 2016

Tips Inspect Rumah Subsale

1. Check water pressure. Buka pili air dan flush tandas.

2. Check keretakan.

3. Check keadaan lift. Kalau lift selalu rosak. Mana mungkin tenant suka duduk situ.

4. Check hallway / keadaan sekeliling. Bersih atau tidak.

5. Check security bagus atau tidak.

6. Tanya tenant sekarang berapa dia sewa dan sudah lama mana dia duduk di situ. Anda boleh tentukan kadar kenaikan sewa setahun.

7. Lihat demography penduduk di situ.

Tips dipetik daripada DSR Group Newsletter

Referral Marketing

Apakah itu Referral Marketing?

Memang tak dinafikan lagi, referral marketing adalah salah satu cara pemasaran yang terbaik, dan dikenali juga sebagai word-of-mouth marketing.

Sebab, KEPERCAYAAN kita terhadap sesuatu produk atau jenama lazimnya di influence oleh orang terdekat dengan kita.

Bila ibu kita cakap, "oh ibu kalau pegi pasar memang dah selalu beli pencuci pinggan jenama ini...".

Atau pun bila kawan karib mengkhabarkan yang "trend" zaman sekarang semua orang tengah pakai tudung shawl 2 muka Neelofar, apa lagi. Mesti dengan kita-kita sekaligus terpengaruh untuk beli tudung tu kan..?

Kebiasaannya siapa/apakah yang mempengaruhi consumerism dalam hidup kita?

Rakan/Keluarga
Berita ataupun iklan di TV dan poster
Testimoni oleh pelanggan di Social Media (website, FB page, twitter, instagram) jenama tersebut
Influencers Social Media (Bloggers, Artists)

3 Ciri-ciri Sebab Utama Pentingnya Referral Marketing 

1. Sasaran yang lebih precise

Referral marketing membolehkan kita seggregate/mengklasifikan target market kita kepada beberapa jenis dan hanya mensasarkan produk kita kepada jenis target yang tertentu sahaja.

Misalnya, bila kita menggunakan Google Adwords atau pun Facebook Ads, kempen yang efektif adalah apabila pitching sales kita ditargetkan kepada market yang bersesuaian mengikut gender (lelaki/perempuan), umur mereka (25-30, 30-35, 35-40 tahun, etc) dan minat mereka. 

2. Trust Factor

Dengan wujudnya Social Media zaman sekarang, kita lebih mudah percaya dengan kata-kata ambassador sesebuah jenama berbanding pada zaman dahulu.

Kepercayaan kita terletak pada tangan sesiapa yang kita puja, ataupun idola kita.

3. Reach and Acceleration  

Average reach pada zaman dahulu sangat terhad, contohnya salesman yang menjual produk dari pintu ke pintu hanya mampu menghasilkan conversion sale bergantung kepada berapa pintu yang diketuk pada hari itu, ataupun berapa orang customer yang berjaya dipikat hati olehnya pada hari itu.

Dengan Facebook, jumlah orang yang melihat posts kita setiap hari tidak terhad.  
Apatah lagi jika kita mempunyai jumlah FB Page followers yang beribu-ribu, lagi mudah kita untuk mempromosikan produk-produk kita. 


Tuesday, April 19, 2016

5 Places To Visit : Northern Ireland

Northern Ireland, termasuk di bawah United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland dan terletak di Timur Laut kepulauan Ireland. Belfast adalah ibu negara Northern Ireland.


Geografi Northern Ireland

Northern Ireland mempunyai geografi bergunung-ganang dan aktiviti gunung berapi aktif yang telah menghasilkan Antrim Plateau, iaitu tiang kepada Giant's Causeway di bahagian utara Antrim coast.

Northern Ireland juga memiliki beberapa buah tasik air tawar. Lough Neagh, 151 batu persegi (391 km2) merupakan tasik air tawar terbesar bagi kedua-dua kepulauan Ireland dan Kepulauan British. 

Iklim di Northern Ireland

Suhu purata maksima siang hari di Belfast pada pada bulan Januari adalah 6.5°C dan 17.5°C pada bulan Julai. Agak lembap dan sentiasa hujan pada keseluruhan.

Northern Ireland mempunyai 6 counties yang berbeza-beza : County Antrim, County Armagh, County Down, County Fermanagh, County Londonderry dan county Tyrone.

5 tempat-tempat yang paling menarik untuk di lawati di Northern Ireland adalah:

1. Giant's Causeway, county Antrim

Giant's Causeway telah dinobatkan sebagai salah satu UNESCO World Heritage Site pada 1986. The Giant Causeway adalah hasil daripada letusan gunung berapi purba dan meliputi lebih kurang 40,000 interlocking basalt columns. Apa yang menarik tentang basalt columns ini ialah hampir kesemuanya berbentuk hexagon.




2. Carrick-a-Rede Rope Bridge, county Antrim

Bagi sesiapa yang gayat, mungkin tidak sesuai untuk melawati tempat ini sebab aktiviti lawatan ini memerlukan anda untuk menyeberang sebuah jambatan daripada main island ke sebuah pulau kecil bernama Carrickarede. Panjang jambatan tersebut adalah 20 meters dan berketinggian 30 meter dari paras laut.



3. Mussenden Temple and Downhill Demesne, county Londonderry


Oleh kerana Mussenden Temple ini terletak di tebing tinggi di Castlerock, county Londonderry membolehkan tourists untuk menikmati pemandangan seluas-luas alam. Ia dibina pada 1785 dan merupakan sebahagian daripada harta pusaka Frederick Augustus Hervey. Di inspirasikan daripada Temple of Vista di Italy.

4. Titanic Museum, Belfast 

Tahukah anda kapal Titanic telah dibina di Belfast?
Museum ini membolehkan anda mengetahui lebih lanjut tentang mereka yang telah membina kapal Titanic ini dan perjalalanan hidup mereka. 



5. Ikuti Tour Games of Thrones filming locations.

Jika anda peminat tegar Games of Thrones, Northern Ireland tourism ada menyediakan pakej-pakej tour untuk melawati tempat-tempat penggambaran Games of Thrones di serata Northern Ireland seperti gambar di bawah. Harga pakej boleh dibeli serendah 35£ mengikut laluan yang anda pilih.








Content Marketing

Definisi Content Marketing : 

- pengolahan informasi dan hiburan untuk mempromosi jenama dan produk dan menarik perhatian target audience.

Contoh-contoh Content Marketing :

- laman web korporat, blog , platform media sosial seperti Twitter, Facebook atau Google+ 
- PPC: Pay per Click, content penting supaya internet surfers berminat untuk click pada iklan PPC.
- platform dimana contentnya dihasilkan oleh pengguna seperti YouTube atau Flickr.
- mana-mana cara perhubungan awam dan PR dalam talian. 
- lain-lain bentuk penerbitan adalah e-book, case studies, podcasts, email newsletters, how-to guides, infographics, etc.
- Inbound marketing : Content penting untuk mendapatkan inbound traffic and leads. 

Do read this article by Forbes on The Top 7 Content Marketing Trends Dominating 2014.

Monday, April 18, 2016

6 Jenis Internet Marketing

Defini Internet Marketing ialah:

- proses pemasaran yang menggunakan internet sebagai medium pengiklanan untuk mempromosikan produk-produk tertentu.
- antara contoh iklan atas talian ialah pemasaran email, pemasaran enjin carian (SEM), pemasaran media sosial, pengiklanan bergambar termasuk banner dan juga pengiklanan di telefon pintar.

Ada 6 jenis Internet Marketing :

1. Search Engine Optimization.
2. Social Media Marketing.

3. Email Marketing.
4. Referral Marketing.
5. Content Marketing.

6. Native Advertising.

Friday, April 15, 2016

Streaming Websites to Watch Descendants Of The Sun

Everyone is going crayyyyyy-zy about the Descendant's of the Sun drama currently right??

But where can you watch this drama on streaming?? I am here to HELP you.
These are my GO TO Korean drama streaming websites :

1.  MYASIAN TV

2. KISS ASIAN 

3.  DRAMA LOVE

Thursday, April 14, 2016

Beruntungnya Beli Rumah Apabila Berumur 30 Tahun Ke Bawah

Adakah anda berumur 30 tahun dan kebawah?

Tahniah kerana awal-awal lagi telah terdedah dengan info pelaburan hartanah. 

Kenapa anda beruntung?

1. Tenure pinjaman yang panjang
Jika anda membuat pinjaman di usia muda, tempoh pinjaman anda lebih panjang. Untuk pelaburan hartanah, eloklah ditarik semaksima mungkin untuk merendahkan installment pinjaman. Installment rendah, cashflow tinggi. 

2. Komitmen belum banyak
Bagi yang baru bekerja, komitmen dan kesilapan kewangan anda belum banyak berbanding dengan orang yang sudah lama bekerja. Jadi, senang untuk anda memulakan langkah pertama dengan membeli hartanah.


3. Beli dan peram
Lagi awal anda beli hartanah, lagi untung. Katakan anda membeli sebuah apartment berharga RM150k sekarang, 5 tahun lagi, mungkin harganya akan meningkat ke RM300k. Jadi, belilah hartanah seawal mungkin.