Thursday, June 30, 2016

Tanah Lot di bawah Budi Emas Resources serendah RM50K area Teluk Panglima Garang

Salam semua

Since 2016 memang goal saya nak memperbanyakkan investment dalam bidang property, saya dan kakak saya decided untuk beli tanah lot kosong di kawasan Teluk Panglima Garang, Selangor.

2 minggu lepas pada hari Ahad kami sekeluarga ke sana untuk melihat pembangunan di kawasan berdekatan. Dua orang daripada staffs Budi Emas Resources telah berbesar hati bawak kami sekeluarga dengan 4WD diorang keliling kampung.

Memang tengah pesat membangun. Terutamanya IJM Land yang tengah bina Bandar Rimbayu dan EcoWorld dalam 15minutes away dan jugak terletak berdekatan seksyen 30 Shah Alam.




 Sempena musim raya ni Budi Emas tengah buat promosi untuk tanah lot 40x60 dengan harga serendah RM50K. Memang berbaloi sangat kalau nak beli dengan harga semurah tu. 
Dalam masa 5 atau 10 tahun memang akan padat kawasan tu.

Beli Tanah Lot Banglo dengan harga yang mampu milik
Dapatkan tapak dulu untuk buat rumah impian. Design boleh guna kreativiti sendiri dan bajet sendiri. Kepuasan semua ditangan anda.
Dengan keluasan tanah 40x60 anda boleh membina rumah saiz anggaran 25x40 atau nak lagi besar pun boleh.


1. LOKASI SRI CHEDING 4
KELUASAN 40x60
HARGA RM50,000-00


2. LOKASI DI KG SRI CHEDING 5
KELUASAN 59x60
HARGA RM65,000-00


Budi Emas juga ada 

Kalau berminat boleh contact sendiri Budi Emas di FB mereka : FB Budi Emas
atau Call/Whatsapp O11-33779188
 

 

Monday, June 20, 2016

SMS Marketing

Untuk rakan-rakan usahawan yang berminat untuk marketkan produk atau pun servis anda, boleh menggunakan application BulkSMS dan ikuti langkah-langkah seperti di bawah :

1-Pelanggan/bakal pelanggan sms/whatsapp/call dsbgnya.
2-Buka PC/laptop. Buka notepad, masukkan satu nombor satu line. Save As sebagagai dot CSV.
3-Save dalam folder dropbox di PC.
4-Beli Xpax Celcom (satu sms 4 sen)
5-Download app BulkSMS dari Google Play (rootkan/jailbreak HP).
6-Download dropbox app (file csv kita tu dalam tu)
7-Buka BulkSMS app, upload file csv tu dan tulis sms.
8-Send.

No 2 tu boleh buat hari-hari. Insyaallah sikit2 lama jadi bukit.
Untuk elak duplicate number, pergi ke textmechanic.com/Remove-Duplicate-Lines.html
Untuk kira ada bape no klik http://www.tools4noobs.com/online_tools/count_lines/


Semoga bermanfaat!! 

Untuk pengetahuan, Android hanya limitkan penghantaran 100 sms untuk setiap jam.
Kalau nak remove limit ni kena gunakan command root.

Sunday, June 12, 2016

Singapore Day Trip ( Singapore City Tour) RM135 per person





Singapore Day Trip ( Singapore City Tour)
RM135 per person
Depo RM50 jer utk sepanjang bulan Ramadhan
.

Booking awl sebulan sebelum trip anda layak untk dapatkan FREE TRAVEL INSURANCE BERJUMLAH RM100,000

Pakej Termasuk :

🚌 Bas dari KL-SIN-KL
πŸŒ‰ Lawatan ke
✔ Merlion Park
✔ Bugis Street
✔ Arab Street - Masjid Sultan
✔ Garden By The Bay
✔ Sentosa Island
✔ Marina Bay Sand-Light And Water Show
Sarapan Pagi dan teh
🍟 Makanan ringan dan air minuman

Tidak Termasuk :

Tiket MRT ( Anggaran 12 SGD)
Makan tengahari (Anggaran 8 SGD)
Train Sentosa Island ( 8 SGD)
Insuran perjalanan (PILIHAN) RM10/Pax
.
PILIH DATE ANDA..JGN LAMBAT NT GIGIT JARI LEERRR
.
DATE SINGAPORE DAYTRIP

DATE TRIP JULAI
29-30 JUL
22-23 JUL
.
.
DATE TRIP OGOS
05-06 OGOS
12-13 OGOS
19-20 OGOS
26-27 OGOS
.
.
DATE TRIP SEPT
02-03 SEPT
09-10 SEPT
16-17 SEPT
23-24 SEPT
.
.
DATE TRIP OCT
07-08 OCT
14-15 OCT
21-22 OCT
28-29 OCT
.
.
DATE TRIP NOV
04-05 NOV
11-12 NOV
18-19 NOV
25-26 NOV
.
.
DATE TRIP DEC
02-03 DEC
09-10 DEC
16-17 DEC
23-24 DEC
30-31 DEC

PLEASE : PAKEJ BERMULA DARI KL SENTRAL DAN RNR DALAM PERJALANAN DARI KL KE JOHOR

Booking : πŸ“² Whatsapp 013 9830996
Booking : πŸ“² Whatsapp 013 9830996
Booking : πŸ“² Whatsapp 013 9830996

Friday, June 10, 2016

eUsahawan by MDEC under #YouCanDuit campaign


APA ITU eUSAHAWAN
eUsahawan merupakan suatu inisiatif bertujuan untuk menerapkan nilai dan ilmu keusahawanan digital di kalangan usahawan mikro yang sedia ada serta orang awam yang berminat untuk menceburi bidang keusahawanan. Peserta akan menjalani kursus keusahawan digital jangka pendek di institusi kemahiran yang terpilih.
SIAPA YANG LAYAK
Terbuka kepada semua usahawan mikro di Malaysia terutamanya kepada usahawan yang sudah mempunyai produk yang berpotensi untuk dipasarkan.
Ketahui maklumat terkini berkenaan kursus eUsahawan yang ditawarkan di laman Facebook eUsahawanMY. Daftar sekarang untuk ketahui cara-cara menjana pendapatan digital yang lumayan! 

Wednesday, June 8, 2016

eRezeki by MDEC under #YouCanDuit campaign

 

About eRezeki

The eRezeki programme is based on crowdsourcing concept, with specific focus on crowd service-based models. The programme aims to benefit especially the low-income household by enabling and connecting them to digital income opportunities. Through eRezeki, participants will be trained, qualified and matched againsts suitable tasks or work. By participating in the programme, you will eventually be able to perform work and earn additional income. Work are being sourced from international market as well as from local market and corporations. Pusat eRezeki have also been established at strategic locations across the country to enable citizens who does not have access to good ICT infrastructure and high-speed broadband internet connection, to participate in the program. Pusat eRezeki will also provides training sessions and assistance to ensure you can effectively participate in the programme.

Who is Eligible?

Malaysians citizens with a household income of below RM4,000 per month, including students, housewives, retirees and senior citizens. Registration is free and we highly recommend you to register via Pusat eRezeki.

Type of Work

The following categories of tasks are currently available via the eRezeki Programme.



1. Digital Micro Task

Simple task involving data entry, review and processing of images or actions that requires no-specific skills or high level of skills to perform the tasks. However, worker might need to be trained and qualified prior to performing certain tasks.

Example of Digital Micro Task are basic data entry tasks, removing duplicated data (data cleansing), photo / image moderation, Download-Install task, Search Engine Optimization (SEO) related tasks, and Social Media related tasks (e.g. post comment and screen capture).

2. Digital Work 

Work or tasks in specific domain area such as application and software development, creative and graphic design, language-based work and many more. Requires specific skills to perform the work.

Example of Digital Work are developing website, mobile application development, create logo or graphic design for a product or a company, software testing, audio/video transcription work, and document format conversion.

3. Non-Digital Work

Work or tasks such as survey, running errands and domestic services which were distributed online but has to be performed offline.

Example of non-digital work are conducting survey, price watch, doing part-time work such as part-time crew, running errands and offering services such as plumber, electrician and cleaner. This type of work normally are provided by companies or individuals in the locality. Our local partners that facilitate this category of work normally will requires additional sign-up requirements and will also provide relevant training to you.

4. Digital Work (Passive)

Work or tasks performed of which income is realized upon successful purchase of work outputs (e.g. photo / graphic), or commission earned from successful referral (e.g. dropshipping)

Example of this work or tasks under this category would be submission of your existing work, example if you like to take photos or create vector graphics, you could potentially upload some of your work and offer them to buyers. If any of your work got purchased, you will then get the rewards. Another example is becoming a dropshipper and to help promote products through your existing network.

If you're interested, please register HERE










Tuesday, June 7, 2016

List of Pure and Authentic Kelantan Restaurants in Kuala Lumpur and Selangor

Cuba angkat tangan sikit sesiapa yang tak pernah merasai kenikmatan Nasi Dagang dengan ikan tongkol, Nasi Kerabu dengan daging bakar dan solok lada, Laksam, Nasi Kak Wok, Nasi Berlauk Air Dingin, kuih-muih yang meriah macam akok, tahi itik, benang ayam, etc. 

Amboiiii lapaq nauuuu bila terbayang semua tu!

Since family saya pun berasal dari Kelantan, kami selalu on the quest carik restoran Klate yang authentic area KL dan Selangor ni.
Dan since family kami duduk di Selayang, kebanyakan restoran-restoran ni pun kebanyakan terletak berdekatan area-area sini juga.
Sebab kalau nak balik Klate selalu tak mampu la kannn...


1. Restoran Hatinie
    No 20 Jalan Selendang 10/10, Seksyen 10, Shah Alam

2.  Restoran Nasi Kak Wok
     Platinum Walk, Setapak

3.  Restoran Nasi Berlauk Wau Bulan
     (Berhadapan dengan KFC)
     No. 57, Jalan 2/16
     Bandar Baru Selayang
     68100 Batu Caves
     Selangor 


4. Restoran Leha Kelfood 
    Jalan Melati Utama 4, Melati Utama, 5
    3100 Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, 
    Malaysia

5. MZ Darul Naim
    No. 64, Lorong Haji Hussein 2, Kampung Baru, 
    50300 Kuala Lumpur, 50300, Malaysia 
  

Sunday, June 5, 2016

Blue vs Red Ocean Strategy

Alkisahnya, a friend of mine shared this newspaper clip on Whatsapp.
Aku pun baca. An article of an interview of property investor Evergreen Venues Sdn Bhd's General Manager, Lung Hien Chou. Then suddenly at the end of the article, he was asked if he'd prefer Blue or Red Ocean Strategy. And he answered of course, Blue Ocean Strategy.




What the hell is Blue or Red Ocean Strategy??




Blue Ocean Strategy vs Red Ocean Strategy
Basically, blue ocean strategy ni melibatkan penerokaan bidang baru dalam bidang perniagaan. Kiranya, strategy ini lebih kepada meng-inovasi cara-cara baru untuk jadi unik daripada produk atau servis yang sedia ada. Sesuai untuk pengusaha-usaha kecil yang masih baru sebab membolehkan differentiation dan low cost. Menjadi lain dari yang lain dengan memotong kos.

Dan red ocean pula melibatkan persaingan di dalam market space yang sedia ada.
Mengeksploitasi demand yang sedia ada dan perlukan strategy yang bagus dalam persaingan. Red ocean strategy ni biasanya sesuai untuk BIG PLAYERS yang sudah lama established di dalam sesuatu bidang.